Wszystko o królikach
Gałązki i liście
Jabłoń- Liście i gałązki
Brzoza- Gałązki i liście; moczopędna, dobra przy przewlekłych zapaleniach dróg moczowych; napar ma właściwości oczyszczania skóry, na zimno jako napój.
Jeżyna- Tylko suszone liście, bez kolców.
Świerk- Igły suszone lub w postaci naparu działają przeciwzapalnie i rozrzedzają śluz.
Leszczyna- Tylko liście i gałązki; całe orzechy mogą zablokować jelito.
Borówka czernica- Liście i gałązki.
Malina- Liście i gałązki wiosną działają pozytywnie na płodność; można podawać w postaci naparu.
Porzeczka- Liście i gałązki.
Róża- Tylko młode płatki kwiatów dzikich róż.
Owoce
Jabłko-Jabłoń należy do rodziny różowatych; nadają się wszystkie odmiany. Najwartościowsze substancje znajdują się pod skórką, więc podajemy owoce nieobrane. Nasiona jabłek są zasadzie trujące, lecz zwierzęta nie jedzą ich w takiej ilości, żeby im to groziło. Dla człowieka dawką trującą jest dopiero 6000 rozgryzionych nasion jabłek.
Banan- Mamy na myśli deserowe, nieprzeznaczone do gotowania. Podajemy je bez skórki. Podobno powodują zaparcia, lecz nigdy z tym się nie zetknęłam. Problemem dla otyłych królików jest raczej ich duża zawartość cukru.
Pomarańcza- Owoc cytrusowy, w siedlisku naszych królików występuje również rzadko, co banan, lecz zwierzęta go lubią. Podajemy bez skórki; bogaty w witaminy.
Owoce jagodowe- Wszystkie owoce jagodowe zawierają dużo fruktozy, więc podajemy je w małych ilościach i przede wszystkim bardzo dojrzałe.
Gruszka- Gruszka, podobne jak jabłoń, należy do rodziny różowatych patrz tamże
Kiwi- Pnącze z Chin; owoce nie występują w siedlisku królików.
Grejpfrut- Patrz: Pomarańcza.
Ananas- Również nie występują w siedlisku królików. Sprzyja trawieniu, zwłaszcza włosów gromadzących się w żołądku.
Warzywa
Warzywa
Bakłażan- Należy do rodziny psiankowatych, zawiera trującą solaninę, dla człowieka surowo trujący; wpływ na królika nie znany, lepiej nie podawać.
Kalafior- Bogaty w witaminę C i wapń, smakuję łagodnie, nie wzdyma w przeciwieństwie do innych gatunków z rodziny kapustowatych.
Brokuł- Patrz: kalafior.
Cykoria-Zawiera dużo potasu i witaminy C; mimo gorzkiego smaku niektóre króliki bardzo je lubią.
Kapusta pekińska- Zawiera dużo potasu i witaminy C, może powodować wzdęcia.
Koper włoski- Jako warzywo znany pod nazwą kopru głowiastego; dzięki zawartości olejku fenkułowego działa uspokajająco na przewód pokarmowy, smakuje anyżkiem.
Jarmuż- Zimowe warzywo, zawiera bardzo dużo witaminy C, lecz może powodować wzdęcia.
Ogórek- Należy do rodziny dyniowatych, składa się głównie z wody, jest dobrze tolerowany, lecz ma stosunkowo niewielką wartość odżywczą.
Marchew- Klasyczne warzywo, zawierające dużo wody, lecz bardzo lubiane przez króliki. Można podawać bez ograniczeń, lecz nać w niewielkich ilościach. Marchwi nie trzeba myć: króliki często jedzą ją razem z ziemią.
Sałata- Sałatę głowiastą często się przecenia; ma niewielką wartość odżywczą, ponadto szczególnie sałata szklarnio wana często zawiera bardzo dużo azotanów; podawać w niewielkich ilościach.
Seler korzeniowy- Zawiera dużo witamin i potasu, odwadnia; podawać ostrożnie przy problemach z nerkami.
Kalarepa- Roślina kapustna, bardzo bogata w substancje balastowe, dobrze tolerowania; podajemy liście i bulwy na surowo lub po ugotowaniu; większe ilości liści mogą powodować wzdęcia.
Kukurydza- Należy do rodziny wiechlinowatych; dojrzałe nasiona nie zawierają już cukru, gdyż w procesie dojrzewania został zmieniony w skrobię; można podawać zarówno kolby, jak i liście.
Boćwina- Jest formą liściową buraka, zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który podczas gotowania ulega rozkładowi. Przy uszkodzeniu nerek (jeśli w ogóle) podawać w małych ilościach.
Papryka- Należy do rodziny psiankowatych i jest spokrewniona z ziemniakiem i pomidorem. Ostry smak pochodzi od zawartej w niej kapsaicyny; substancji ta przeciwdziała nowotworom. Papryka jest dobrze trawiona, można podawać owoce wszystkich kolorów. Dojrzała papryka zawiera dużo cukru.
Pietruszka- Roślina z nacią i korzeniem, należąca do rodziny selerowatych; można ją przechowywać niemytą jak marchew; dobrze strawna.
Brukselka- Roślina z rodziny kapustowatych, gorzka, niechętnie jedzona.
Burak ćwikłowy- Spokrewniony z burakiem cukrowym i boćwiną; zawiera kwas szczawiowy, więc może powodować problemy z nerkami; zabarwia mocz na czerwono.
Pomidor- Należy do rodziny psiankowatych, zawiera dużo wody; niewielka wartość odżywcza, ziele i szypułki (podobne jak surowe ziemniaki) trujące.
Skorzonera- U człowieka może powodować wzdęcia, na królikach przeprowadzono mało badań; lepiej nie podawać.
Rzepa- Bogata w witaminy i zdrowa, a przy tym niskokaloryczna; można ją podawać zimą.
Cukinia- Należy do rodziny dyniowatych, również liście są jadalne; bogata w witaminy i lekko strawna.
Cebula- Nie podawać w żadnym RAZIE, może powodować anemię i upośledzenie układu odpornościowego.
Czosnek- Równie nietolerowany i szkodliwy dla królików jak cebula.
UWAGA nie które owoce lub warzywa są trujące pisze w opisie warzywa lub owoca.
Offline